Rika barn sporta bäst?

Rika barn sporta bäst?

Hammarby bandy, som redan har dålig ekonomi och ligger under ekonominämndens granskning, presenterade den ryska stjärnspelaren Alan Dzjusojev som ett nyförvärv dagen innan julafton — en värvning som gjorts möjlig tack vare "en ny sponsor". Det kan väl knappast skrika mer ekonomisk doping än såhär?

Inför bandysäsongen 2017/2018 meddelade svenska bandyförbundets ekonominämnd att fyra elitserieklubbar inte uppfyller de ekonomiska kraven för att beviljas elitlicens. Det handlar om Sandviken, Sirius, TB Västerås och Hammarby. Den stora frågan är hur två av sveriges bästa bandylag – fullspeckade med stjärnspelare – inte får beviljad elitlicens?

Svaret kan endast vara att man tutar och kör på för att ta den ekonomiska smällen senare. Har man som förening inte ett stort eget kapital och intäkter samtidigt som man finansierar stjärnspelare genom sponsorer behöver man inte vara rymdforskare för att förstå vad som kan hända om sponsorer hoppar av och förväntade intäkter uteblir.

Hammarby bandy startade projektet 1000 ger 1000 för att samla in en miljon kronor till nästa vår och på så vis komma till rätta med sina ekonomiska problem. Enligt Hammarbys hemsida har dom hittills fått in 350 000 kr. Om man nu lyckats få en ny sponsor, borde inte de pengarna gå till att lösa underskottet istället för att värva en ny spelare? Det skriker ekonomisk doping lång väg och den stora frågan är varför svenska bandyförbundet och ekonominämnden inte gör något åt det? Gäller inte regler och gränser för framgångsrika klubbar? Gäller de bara för exempelvis Kungälv och Gripen? Finns det ens några vettiga regler som gör att klubbar inte får ekonomiskt dopa sig när man har ett stort underskott?

Hammarby är inte den enda bandyförening som senaste året haft ekonomiska problem men ändå värvat nya spelare som finansierats av sponsorer. Att mer och mer pengar styr vilken spelartrupp bandylag får är kanske oundvikligt, men det sportsliga försvinner om klubbar tillåts misssköta sin ekonomi och samtidigt får köpa till sig det bästa laget via sponsorer.

Om inte Svenska bandyförbundet och ekonominämnden börjar spela med öppna kort och inför sportsliga regler snart är det kanske dax att byta ut de som styr och ställer..

  • Per Eriksson

Kommentera

Kontakta mig

  • hej{at}pereriksson.net

Söker du något på sajten?