Daniel Andersson
Foto: Team Fabbe/Sören

Daniel Andersson avslutar bandykarriären

Hela bandysverige stannade upp den 20/3 2017, smått chockade, när Villa Lidköpings bollkonstnär Daniel Andersson meddelade att han lägger av med bandyn, endast 33 år ung(?).

Det blev ett tungt avslut på säsongen för Villa med tre raka förluster mot Bollnäs. Villa som såg livsfarliga och starka ut i princip hela säsongen med vinst i Svenska Cupen och en andraplats i World Cup fick självaste Rocky att se klen ut. Känslan inför första drabbningen i Sparbanken Lidköping Arena var rätt bra även om Bollnäs också varit heta under säsongen. Semi mot Bollnäs löste vi ju både 2012 och 2016. Det var helt enkelt i år Villa skulle ta det där förbaskade SM-guldet – men nej, förlusten kom som en lavett på posten. Inte med PostNord då för dom kommer ju aldrig fram.

Fem dagar innan SM-finalen kom sedan beskedet att Daniel Andersson lägger av med bandyn – som en än värre käftsmäll. Visst att "Danne" alltid varit rapp i käften och skojat i media som en Hacke Hackspett, men har han råkat slänga iväg ett för tidigt första aprilskämt? Tyvärr verkar det inte vara så.

Min kropp är sliten och jag orkar inte längre, jag vill vara pappa nu.

Så skriver Daniel bland annat i ett öppet brev  som först publicerades på Villas hemsida. Daniel lyckades ändå smacka in 37 baljor den gångna säsongen, plus 30 assist på kontot. Med det kom Daniel etta i poängligan på 67 poäng, med "Davva" tätt bakom på 62 poäng. Kroppen hade nog orkat mer, kolla bara på farbror Bergwall, det låter som att elitidrottslivet med all tid som krävs som Daniel inte orkar med mer. Jag var helt övertygad om att Daniel skulle förlänga och att vi skulle fortsätta få se urläckra dragningar, djupledspass och finter även nästa säsong. Helt bombsäker. Men där blev jag själv uppfintad på läktaren för att köpa körv istället.

En dag tar allt som man älskar slut och hur det ska fortsätta kan man bara välja själv.

Så skriver Daniel också i sitt brev, och ja, allt har ett slut. Daniel kom till Villa 2002 som en oslipad diamant och utvecklades sedan till en av Sveriges bästa bandyspelare – genom alla tider. Det är tur att Daniel hittade kärleken i Lidköping så att slutet i Villa inte kom tidigare bara. Då tänker jag givetvis på kärleken till Lidköpings pizzerior. Kanske eventuellt Josefin också.

Ingen kan ersätta Daniel i Villa, men nu får andra spelare kliva fram och ta plats. Daniel är ett tungt tapp men lyckligtvis har Villa arbetat fantastiskt bra med sin juniorverksamhet och det finns flera lovande unga bandyspelare som har sin tid framför sig. Det kanske inte blir något SM-guld nästa säsong, men inom ett par år är jag övertygad om att vi får stå på tôrt i Lisch och fira våra guldhjältar.

Det är få bandyspelare som har sån spelförtåelse, fart på skridskorna och samtidigt kan dra till synes omöjliga pass eller dribblingar som Daniel Andersson. Han har varit en sån där spelare som gör bandyn så rolig att se på som den är. Finns säkerligen tusentals highlights med Daniel, olyckligtvis är inte alla med på film. Ett av dom snyggaste målen av Daniel som jag personligen kommer minnas är Villas 1-0 mål mot Sandviken den gångna säsongen. Borde blivit framröstat till årets snyggaste mål.. Målet kan ses i ett klipp på Staylive

Avslutningvis Daniel – tack för kaffet som man brukar säga. Det har varit en ära att få se dig spela bandy i Lidköping och svenska landslaget. Om det rycker lite i benen på dig sen i vinter är du alltid välkommen ner till arenan och lira med oss i BK Wiking. Vi har bra tugg i omklädningsrummet och du slipper all mediabevakning, inte ens NLT vet vilka vi är!

  • Per Eriksson

Kommentera

Kontakta mig

  • hej{at}pereriksson.net

Söker du något på sajten?